Gyógyítás

A Tanszék gyógyító tevékenysége

 

A perifériás artériás érbetegek kivizsgálása, ellátása és gondozása, kritikus végtag ischaemia ellátása, akut végtag ischaemia thrombolyticus kezelése, vénás betegségek komplex kezelése, antifoszfolipid szindróma kezelése és gondozása, gyulladásos vasculopathiák nagyereket érintő csoportja, valamint microcirkulációs zavarok ellátása. A Tanszék a közvetlen betegellátásban szorosan együttműködik az Érsebészeti Tanszékkel és az Intervenciós Radiológiával, melynek során multidiszciplináris tanács (MDT) keretében konzultálják az angiológiai eseteket. Szoros gondozási és kutatási kapcsolat indult a Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Tanszékével a diabetesben szenvedő perifériás érbetegek ellátásában. Az Angiológiai Tanszék folytatni kívánja azt a több éves klinikai együttműködést, melynek keretében a Reumatológiai Tanszék által gondozott betegek akcelerált atherosclerosisának tudományos kutatását végezték. Az Idegklinikával együttműködve továbbfejlesztik a kialakított komplex gondozási rendszert (Auguszta Vascularis Program). Célunk a mononukleáris sejtterápia beállítása a diabetes láb kezelésében (TUKEB engedélyt megkaptuk).  Az Angiológiai Tanszékhez csatlakozóan kialakult egy General Electric DSA Laboratórium, amely lehetővé teszi a belgyógyászati angiológia, intervenciós radiológia és érsebészet jelenleg is meglévő funkcionális együttműködésének továbbfejlesztését. (DEK 430 KK C Épület Belgy. Klinika Angiológiai Tanszék DSA Labor)

 

 

 

Betegforgalmi és beteg-összetételi adatok:

 

  • Fekvőbeteg-forgalmi adatok: a tanszék munkatársai által ellátott éves járóbetegszám 7500 fő, fekvőbeteg szám 670 fő, intenzív osztályos betegszám 1000 fő, terápiás aferezisek száma 520 kezelés.
  • Szakmai profilok: perifériás artériás érbetegek kivizsgálása, ellátása és gondozása, kritikus végtag ischaemia ellátása, akut végtag ischaemia thrombolyticus kezelése, vénás betegségek komplex kezelése, antifoszfolipid szindróma kezelése és gondozása, gyulladásos vasculopathiák nagyereket érintő csoportja, valamint microcirkulációs zavarok ellátása.
  • Szakrendelések száma: 8 x 6 óra, valamint naponta folyamatosan, sürgősségi angilógia ambulancia működtetése
  • Egyéb jellemzők: az országban egyedül álló módon tudjuk ellátni a vaszkuláris gyulladásos érbetegeket, tekintettel a plazmaferezis és intenzív háttérre. Az országban elsőként állítottunk be reoferezis  és immunadsorptios kezeléseket.